Alerji nedir?
Alerji, doğal olarak zararsız olan ve sağlıklı bir birey tarafından tolere edilebilen maddelere karşı bağışıklık sisteminin aşırı hassasiyet göstermesi bozukluğudur. Aşılan savunma reaksiyonu enflamatuar süreçleri tetikleyerek, nefes darlığı, kaşıntı ve göz sulanması, burun tıkanması/akması ve hapşırma gibi tipik semptomlara neden olur. Bugün genel nüfusun yaklaşık üçte biri bir çeşit alerjik bozukluktan etkilenmektedir.
Alerjinin tipik semptomları
• Gözler: Kaşınma, sulanma, kızarma, şişme
• Burun: Kaşıntı, hapşırma, nezle, burun mukozasında şişme
• Bronşlar: Öksürük, nefes darlığı
• Cilt: Döküntü, kabarma, kaşıntı, kızarma
Çapraz alerji
Çapraz alerjide benzer veya yakın alerji tetikleyicilere karşı oluşan bir alerji söz konusudur (alerjenler). Bunun bir sonucu olarak hastalar birden fazla çeşitli alerjenlere tepki gösterirler. Böylelikle örneğin gıda alerjileri çoğu zaman polen veya lateks alerjilerine dayandırılabilir. İlgili gıda alerjenleri polen alerjenlerine benzer bir kimyasal yapıya sahiptirler bu nedenle polene karşı alerjisi olan bir kişi bu maddelere de alerjik tepki verebilir.
Anafilaksi
Anafilakside tüm vücudun çeşitli organ sistemleriyle birlikte aynı anda etkilendiği alerjik reaksiyonun ciddi bir şeklidir. Anafilaktik reaksiyon genelde alerjenlerle temas ettikten kısa süre sonra meydana gelir; çoğu zaman küçük miktarlar bile bir anafilaktik reaksiyonu tetiklemek için yeterlidir. Cilt reaksiyonları, mide-bağırsak şikâyetleri, hayatı tehdit eden nefes darlığı, kan basıncı düşüklüğü ve dolaşım yetersizliği (anafilaktik şok) gibi semptolar görülebilir. Anafilaktik reaksiyonlar dakikalar içerisinde ölüme sebep olabilirler!