Gıda Alerjisi
Gıda alerjileri, süt, yumurta veya yer fıstığı gibi belirli yiyeceklerin tüketimi sonrası alerjik semptomlar görülmesi durumudur. Çapraz reaktivite nedeniyle polene hassas olan hastalar genellikle meyve veya sebzelere karşı gıda alerjilerinden muzdariptir.
Yeni yürümeye başlayan çocukların ve küçük çocukların yaygın gıda alerjileri yumurta proteinleri, inek sütü veya buğday alerjisidir.
Gıda alerjilerinde nasıl davranılması gerektiğine yönelik ipuçları
• Alerjiyi tetikleyen gıdaları tüketmeyin.
• Gıda ambalajların üzerindeki içerik bilgilerine daima dikkat edin.
• Diğer gıdalara karşı çapraz alerjileri dikkate alın.
Çapraz alerji
Çapraz alerjide benzer veya yakın alerji tetikleyicilere karşı oluşan bir alerji söz konusudur (alerjenler). Bunun bir sonucu olarak hastalar birden fazla çeşitli alerjenlere tepki gösterirler. Böylelikle örneğin gıda alerjileri çoğu zaman polen veya lateks alerjilerine dayandırılabilir. İlgili gıda alerjenleri polen alerjenlerine benzer bir kimyasal yapıya sahiptirler bu nedenle polene karşı alerjisi olan bir kişi bu maddelere de alerjik tepki verebilir.