Gıdalar

Gıda alerjileri, belirli gıdaları tükettikten sonra (fıstık, süt, yumurta) oluşan alerjik semptomlarla kendilerini belli ederler. Polene karşı alerjisi olan kişilerde çoğu zaman gıda alerjileri meyve ve sebze tüketimlerinde çapraz alerji olarak meydana gelir.

Küçük çocuklarda özellikle tavuk proteinine, inek sütüne ve buğdaya karşı gıda alerjileri meydana gelebilir.

Gıda alerjilerinde nasıl davranılması gerektiğine yönelik ipuçları

Alerjiyi tetikleyen gıdaları tüketmeyin.
Gıda ambalajların üzerindeki içerik bilgilerine daima dikkat edin.
Diğer gıdalara karşı çapraz alerjileri dikkate alın.

Çapraz alerji

Çapraz alerjide benzer veya yakın alerji tetikleyicilere karşı oluşan bir alerji söz konusudur (alerjenler). Bunun bir sonucu olarak hastalar birden fazla çeşitli alerjenlere tepki gösterirler. Böylelikle örneğin gıda alerjileri çoğu zaman polen veya lateks alerjilerine dayandırılabilir. İlgili gıda alerjenleri polen alerjenlerine benzer bir kimyasal yapıya sahiptirler bu nedenle polene karşı alerjisi olan bir kişi bu maddelere de alerjik tepki verebilir.

Login